Udnyt efterarets nedfaldne blade og hjælp bade din have og miljøt

Når vi siger efterår, er det billede de fleste forestiller sig et idyllisk billede af et træ med nedfaldne blade i orange og gule nuancer. Efteråret byder på smuk natur, lange gåture og hygge under tæppet. Men de mange nedfaldne blade kan andet end bare at være til pynt. Bladene er nemlig vigtige for haven, og kan benyttes til at sikre bedre miljø og biodiversitet i din have. Læs med for tips til, hvordan du kan bruge de mange nedfaldne blade i din have!

Vigtige for din have

Under de nedfaldne blade lever der insekter og larver, som elsker at bosætte sig i dem. De bruger bladene til føde og til overvintring hen over den hårde og kolde vinter. Regnorme, biller og de andre små insekter, som lever i vores haver, omsætter organisk materiale, og hjælper derfor haven med at have en god og frugtbar jord. Det er smådyr, man ikke tænker over til daglig, men som faktisk har en vigtig funktion i naturen, og som derfor bør have de bedste forhold. Det er derfor godt for både din haves kredsløb og biodiversitet, hvis de nedfaldne blade får lov at blive liggende.

Brug bladene som kompost

Udover at de nedfaldne blade hjælper de små dyr, som er gode for vores haver, kan de nedfaldne blade også bruges som naturlig gødning for jorden. Saml alle de nedfaldne blade et skygget, men ikke for tørt, område. Hvis ikke man har så mange blade, kan man med fordel også tilføje bladene til andre kompostbunker. Når vi kommer til foråret, vil kompostbunken være klar til brug, når haven skal gøres forårsklar. Bladkomposten kan spredes ud i bede eller under buske, og fungerer som naturlig næring til jorden, så planterne nemt kan gro. Hvis du er interesseret i flere nyheder om klima og miljø, kan du læse mere her.